Яблучний бум

Я люблю готувати пироги. У моєму арсеналі рецептів їх дуже багато: і з солодкою начинкою, і закусочних з м’ясом, рибою, сиром. Тому я ще неодноразово запропоную вам рецепти цієї смакоти. У цьому дійстві я люблю все. Люблю формувати та ставити в духову шафу. Люблю ходити біля неї і заглядати – зарум’янився чи ще ні? Люблю, як пахне у квартирі, коли пиріг випікається, а потім вистигає. Та звісно ж, люблю їсти. Не люблю лише одне – як вони відображаються на фігурі. Але то таке. Сьогодні у рубриці - найулюбленіші яблучні пироги. 

Цей рецепт викликав справжній фурор серед моїх друзів. Нехай вас не лякає те, що для цього пирога не треба замішувати тісто. Дійте суворо за рецептом і все вийде. Він стане вашим найулюбленішим. Порада: не жалійте яблук. Вони повинні бути соковиті. 

Насипний яблучний пиріг

Складові:

6-8 шт. соковитих садових яблук, 1 склянка борошна, 1 склянка манки, ½ склянки цукру, 100 г вершкового масла, 2 ч.л. розпушувачу, ½ ч.л. кориці, ванілін на кінчику ножа.

Приготування:

За міру беремо склянку будь-якого об’єму, адже в цьому рецепті важливою є  не кількість, а пропорції. Розмір форми також не має значення.

Шарів ви робите стільки, на скільки у вас вистачить «матеріалу». Яблука очищуємо від шкірки і натираємо на крупній тертці. Всі сухі інгредієнти добре перемішуємо.

Форму (краще роз’ємну) змащуємо вершковим маслом і на дно висипаємо 1/3 суміші.

Зверху тонким шаром викладаємо натерті яблука. Далі на яблука рівномірно насипаємо 2 ст.л. суміші, а на суміш викладаємо тонкий шар яблук. Так робимо кілька шарів, їх може бути 5 або 6. Останній шар повинен бути з  сухої суміші.

Натираємо на останній шар вершкове масло і відправляємо форму в духовку, розігріту до 180 градусів, на 40-45 хвилин.

Дістаємо готовий пиріг, даємо йому охолонути і після цього виймаємо з форми. Подаємо в теплому вигляді, в ідеалі - з кулькою ванільного морозива. Смачного! 

 

Татен – це перевернутий пиріг з фруктами та карамеллю

Рецепт пирога був придуманий в готелі сестер Стефані та Кароліни Татен в Ламотт-Беврон.

Під час приготування Стефані забула зробити кошик з тіста і виклала карамелізовані яблука прямо в форму, а потім, щоб не переробляти, просто накрила начинку тістом.

«Неправильний» пиріг викликав справжнє захоплення у постояльців готелю. Так смачна помилка стала візитною карткою закладу сестер Татен і прославила їхнє прізвище на весь світ.

Тарт Татен з яблуками

Складові:

Тісто:

200 г борошна, 150 г вершкового масла, 1 яйце, 100 г цукру, дрібка солі.

Карамель: 5 ст.л. води, 125 г цукру, 1 кг яблук.

Приготування:

100 г вершкового масла нарізаємо кубиками і розтираємо пальцями з борошном. Додаємо яйце і замішуємо тісто. Загортаємо його в харчову плівку і ставимо в холодильник на 30 хвилин.

Миємо і очищуємо від шкірки яблука, видаляємо серцевину разом з насінням, розрізаємо їх на часточки.

Далі варимо карамель: краще взяти ту форму, в якій буде випікатися пиріг (вона повинна бути нероз’ємною та жаростійкою). Засипаємо у форму 125 г цукру, заливаємо 5 столовими ложками води, ставимо на вогонь і варимо до утворення карамелі. Коли карамель почне набувати янтарного кольору, зняти з вогню і викласти часточки яблук по колу на карамель. 

Розкачуємо тісто на присипаній борошном поверхні по діаметру форми.

Накриваємо яблука тістом і підгинаємо краї тіста донизу.

Випікати пиріг в розігрітій духовій шафі 35 хвилин при температурі 200 градусів. Готовий пиріг перевертаємо після випікання відразу на тарілку. Діємо обережно, щоб не обпектися.

Подавайте тарт Татен теплим разом зі збитими вершками або морозивом. Його можна доповнити зігріваючим глінтвейном. Смачного!

 

Напевно знайдеться небагато людей, які не люблять цей чудовий десерт. Основа успіху штруделя - це витяжне тісто. Працювати з витяжним тістом потрібно досить швидко, не даючи йому підсохнути. І ще обов’язково: після замісу дати тісту відпочити годинку під плівкою, інакше воно не буде слухняним, легким і пластичним в роботі.

Штрудель з яблуками

Складові:

Тісто: 250 г борошна, 1/4 ч.л. солі, 4 ч.л. олії, 120 -130 мл води.

Начинка: 7 великих яблук, 5 ст.л. родзинок, 70 г цукру, 1 ч.л. кориці, 100 мл вершків 20%, 80 г крупно нарізаних волоських горіхів.

Крім того знадобиться: 50 г панірувальних сухарів, 70 г розтопленого вершкового масла, 4 ст.л. вершків, цукрова пудра.

Приготування:

Просіюємо борошно з сіллю, додаємо олію і воду і замішуємо тісто. Змащуємо кулю з тіста олією, кладемо в миску, накриваємо миску плівкою та залишаємо на годину.

Для начинки яблука очищуємо, видаляємо серцевину і нарізаємо тонкими скибочками. Додаємо до яблук родзинки, цукор, корицю і вершки, перемішуємо.

Духову шафу розігріваємо до 200 градусів. Тісто розкачуємо на х/б рушнику або силіконовому килимку, потім витягуємо в руках до товщини цигаркового паперу, краї тіста при цьому залишаться більш товстими. Їх краще обрізати, щоб в готовому штруделі не було грубих шматочків тіста. 

Тісто змащуємо розтопленим вершковим маслом, посипаємо сухарями, розподіляємо на тісті яблучну начинку, зверху посипаємо яблука горіхами. За допомогою рушника скручуємо тісто в рулет, заліплюємо краї і на ньому ж переносимо на деко, застелене пергаментом. Змащуємо поверхню штруделя вершками і ставимо в розігріту духову шафу на 35-40 хв. Готовий штрудель посипаємо цукровою пудрою. Смачного!

Рубрика: 
Район: 
Выпуск: 

Схожі статті