Пристрасна та смачна Грузія

З грузинами та грузинською кухнею познайомилася в далекому 1995 році. Враження залишилися незабутні. Хоча починалося знайомство напружено, а місцями  майже комічно…

На той час я була студенткою фізичного факультету кафедри експериментальної фізики («кафедри напівпровідників»). Ще й працювала на кафедрі, а завідувачем був тоді проректор по роботі з іноземними студентами, а потім і ректор університету Валентин Сминтина. Коли стало нагальним питання проживання, мені надали місце в гуртожитку для іноземних студентів. Спочатку у сусідах були дівчата із Сирії, Німеччини та Індії. Кухні цих країн мені теж відомі (сміюся).  І до них ще дійде черга. Але це потім… Так от. Після реконструкції гуртожитку переселили мене в гуртожиток для студентів-юристів. З’ясувалося, що  сусідом в блоці буде грузин аспірант-юрист. До іноземців я на той час вже звикла, і мене це не лякало. А от що це буде хлопець, та ще й грузин (!) - трохи насторожувало. Після заселення та знайомства мій новий сусід Заза виявився порядним, надійним, хорошим хлопцем.

 Заза якось відразу поїхав на батьківщину до рідні і був там три місяці. Коли він повернувся, сталася дуже комічна ситуація. Заза дуже набрав ваги, і я його не впізнала. Я відмовлялася його впускати до блоку. Але коли все таки він мені довів, що він таки Заза, довго сміялися, а потім  я запитала: «Де так гарно кормлять?» - «В Грузії. І ти це скоро сама відчуєш. До мене їде мама». І він не збрехав. Тітка Ціала так смачно готувала! І так багато! Це були найсмачніші місяці студентського життя. Ділюся шматочком Грузії з вами.

 

Хінкалі

Складові: 

Тісто: 500 г борошна, 250 мл води крижаної, 1 ч. л. солі.  

Начинка:

500 г м’яса, 200 г цибулі, 250 мл холодної кип›яченої води, 1 ч. л. солі, 1/2 ч. л. меленого перця, 1ч. л. зіри меленої, 1/2 ч. л. червоного меленого перця, щіпку не меленої зіри, половину пучка (40 г) кінзи. З цієї кількості інгредієнтів у вас вийде 15-20 штук середніх хінкалі. 

Приготування:

Борошно просіюємо, додаємо сіль. Вливаємо по трохи воду і руками як би кришимо тісто, не доводячи до однорідної маси (в тісті буде багато кисню і воно стане еластичним наприкінці). Потім тісто  збираємо в однорідну масу і вимішуємо 10 хвилин. Накриваємо плівкою і ставимо в холодильник на 30-60 хвилин.

 Робимо начинку: м’ясо перекручуємо через м›ясорубку, додаємо дрібно подрібнену ножем цибулю, воду (фарш повинен як би плавати у воді, цибуля і вода дадуть якраз ту саму соковитість і бульйон), подрібнену кінзу, сіль, перець мелений, червоний перець, зіру мелену, додайте і дрібку не меленої зіри, розтерши її між рук (це додасть свій аромат і смак) начинку добре перемішуємо.

Ліпимо хінкалі. Тісто ділимо на чотири частини, беремо одну частину і катаємо ковбаску (решту тіста обов›язково приберіть під плівку, щоб воно не завітрилося). Ковбаску з тіста ріжемо на 4-5 рівних шматків (якщо робите перший раз, то хінкалі краще робити поменше - їх зручніше закручувати). Заліплюємо по кругу, наче складаючи складки. Утворений зверху кінчик зрізаємо ножем. 

Варимо у великій кількості води порціями по 4-5 шт. Смачного!

 

Сациві з курки по-грузинськи

Складові:

1 курка або частини курки, які вам подобаються (2-2,5 кг), 2 шт. ріпчастої цибулі, 2-2,5 склянки волоських горіхів, 4 зубчики часнику, 1,5 ч. л. уцхо-сунелі або хмелі-сунелі, 1,5 ч. л. коріандру, 2,5 ч. л. солі, 1 ч. л. червоного пекучого перцю, 0,5 ч. л. шафрану, 0,5 ч. л. мускатного горіха, 3 ст. л. винного оцту, 2 ст. л. олії, сушений корінь петрушки, лавровий лист.

 Приготування:

Курятину спочатку відварюємо в киплячій трохи підсоленій воді з лавровим листом і сушеним коренем петрушки 25-35 хвилин.

Тим часом ми підсушуємо волоські горішки в духовці протягом 5-7 хвилин. Коли охолонуть, подрібнюємо в блендері з часником, уцхо-сунелі і червоним перцем. Маса буде схожа на пасту.

Цибулю нарізаємо дрібними кубиками і обсмажуємо з 1 столовою ложкою вершкового масла до м›якого стану. Додаємо до горіхової пасти та знову подрібнюємо блендером. Солимо за смаком.

У горіхову масу поступово додаємо бульйон з курятини. За консистенцією наш соус повинен бути схожий на рідку сметану.

Курку нарізаємо невеликими шматочками, викладаємо в готовий соус.

Подаємо сациві з курки по-грузинськи охолодженим із зеленню, винцем і хлібом. Смачного!

 

Хачапурі по-аджарськи

Складові:

Тісто: 500 г борошна, 300 мл молока, 1 ч. л солі, 2 ч. л. цукру, 10 г сухих дріжджів, жовток для змащування.

Начинка: 300 г сулугуні, 300 г моцарелли, 200 г сиру російського або адигейського, 4 яйця, 50 г вершкового масла.

Приготування:  

Взяти глибоку чашу, влити в неї тепле молоко і додати дріжджі. Даємо настоятися масі протягом 2 хвилин. Потім всипаємо сіль, цукор, 1/3 частини борошна.

Далі замішуємо опару. Готову масу без грудочок залишаємо в теплому місці на 15-20 хв. Накриваємо теплим рушником.

Далі додаємо залишок борошна і замішуємо однорідне тісто. Прибираємо на годину в тепле місце прикривши рушником.

Тим часом натираємо сири на тертці і все перемішуємо. Тісто ділимо на кілька рівних шматків. Кожен розкатуємо в тонкий пласт. На корж викладаємо готову начинку. Рівномірно розподіляємо по всій поверхні. Формуємо човник. Змащуємо борти виробу збитим жовтком і відправляємо випікати на 15-20 хвилин в духову шафу, розігріту до 200 градусів. Її слід розігріти заздалегідь.

За 3 хв. до готовності вийняти човники, викласти в центр сире яйце і відправляємо на 3 хв. в духову шафу. Далі вийняти, додати на кожен край човника вершкове масло, добре перемішати начинку. Смачного!

Рубрика: 
Район: 
Выпуск: 

Схожі статті