Гарбузова пора

Гарбуз – це велика ягода, королева осіннього столу та вітамінів. У казках чарівники перетворюють гарбуз на карету, а в реальному житті ці яскраві жовто-помаранчеві плоди можуть стати справжньою окрасою столу. До того ж гарбуз - потужна вітамінна бомба. В першу чергу - цінна м’якоть гарбуза. Вона багата вітамінами Е, А, С, D, і B, а також магнієм, калієм, залізом, кальцієм та клітковиною.

Нині настала гарбузова пора. Своїм оптимістичним кольором ці великі рослини прикрашають усі ринки та магазини. Тож придивіться до гарбузів, увімкніть уяву і потіште себе чимось яскравим, корисним і смачним. ⠀

Цей рецепт мені передала знайома (після того, як я, не шанувальниця гарбуза,  в один присіст з’їла пиріг, яким вона мене пригостила). А їй, у свою чергу, дістався від її американських друзів. Розрахований на форму діаметром 31 см.

Відкритий пиріг з гарбузовою начинкою 

⠀Складові:

Для тіста: 300-350 г борошна, 1, 5 ч. лож. цукру, 1 ч. лож. солі, 2 ст. лож. молока, 200 - 250 мл олії (ні, я не помилилася. Реально стільки треба!)

Для начинки:

700 г вареного або печеного гарбуза, 400 мл вершків 10-15 % жирності, 2 яйця,  2 ст. лож. борошна, 1 ч. лож. ваніліну, 250 - 300 г цукру (так по рецепту, але якщо гарбуз солодкий то можна менше класти), 1/4 ч. лож. солі.

Приготування:

Змішуємо сухі інгредієнти і поступово вводимо олію. Замішуємо тісто. Має вийти за консистенцією, як пластилін.  Не жирний, і не липкий. Накриваємо плівкою і даємо відпочити тісту 20 хв.

Тим часом готуємо начинку. Свіжий гарбуз просто ріжемо на шматки, кидаємо в киплячу воду, варимо 30 хвилин +/-, дістаємо, даємо охолонути, очищуємо від шкірки. Або можна запекти в духовій шафі. Далі змішуємо сухі інгредієнти. Додаємо до них яйця, вершки і гарбуз. Збиваємо блендером до однорідної маси. Слідкуємо, що начинка була без шматків гарбуза – пюреподібна.

Тісто розкладаємо по формі, формуємо бортики.  Виливаємо начинку і випікаємо 40 хвилин при 180 градусів. Не лякайтеся, що після випічки начинка буде м’яка. Пиріг повинен вистигнути  та постояти кілька годин в холодильнику. Після цього пиріг можна розрізати та смакувати. Смачного!

⠀Навіть якщо ви ніколи не пробували гарбузовий суп, рекомендую вам почати знайомство з ним саме з цього рецепта, бо він просто приголомшливий!

Суп гарбузовий

Розрізаємо гарбуз на 2 частини, виймаємо насіння і кладемо в серединку:

Цибулю ріпчасту, порізану довільно - 1/2 шт, часник роздавлений - 2 зубчики, лавровий лист - 1шт, тім’ян - 2 гілочки, чілі перчик – кусінчик, вершкове масло – 30 г. Ставимо наш начинений спеціями гарбуз в духову шафу розігріту до 180 градусів на 40 хвилин, прикривши фольгою.

Через цей час гарбуз стане м’яким, але не дуже. Дістаємо його з духовки, викидаємо лавровий лист і чебрець, а все інше виймаємо разом з м’якотю гарбуза і перекладаємо в каструлю.

Додаємо в каструлю 250 мл курячого бульйону, накриваємо кришкою і варимо до абсолютної м’якості гарбуза.

Опісля  додаємо до супу 30 г вершкового масла, 50 г вершків і трохи лимонного соку.

Подаємо, поливши гарбузовою олією і посипавши гарбузовим насінням.

Дуже смачно з сухариками або теплими креветками.

Смачного!

Плацинди

Складові:

Тісто: 3,5 склянки борошна, сіль за смаком, 1 склянку окропу, 1 яйце, 100 г вершкового масла.

Начинка: гарбуз сирий почистити, натерти на тертці та присипати цукром (за бажанням).

Приготування:

Змішуємо яйце з м’яким вершковим маслом. У борошно вливаємо склянку окропу і виделкою швидко перемішуємо, потім заливаємо яйця з маслом і вимішуємо тісто. Даємо відпочити тісту 20 хв. під плівкою.

Далі ділимо тісто рівні частини. Формуємо кульки і кожну розкачуємо в коло. Кожне коло  з тіста змащуємо соняшниковою олією, тільки без фанатизму, масло повинно всотатися в тісто.

На круг тіста викладаємо начинку (якщо гарбуз сильно соковитий, то сік зливаємо), розподіляємо рівномірно відступаючи від країв коржа 2 см. Акуратно з чотирьох сторін стягуємо тісто до центру. Тісто, що залишилося не закритим по сторонах теж стягнути до центру, придавлюємо і акуратно розкачуємо качалкою буквально пару разів. Обжарюємо в олії. Кладемо на пательню «швом» до низу. Смачного!

Якщо ви не знаєте, як  своїх рідних вмовити спробувати гарбуз? Як нагодувати ним дітей? Тоді зберігайте рецепт. Розпочніть знайомство з гарбузом саме з цієї страви. Смакота!

Сирно-гарбузова запіканка

Складові:

350 г гарбуза сирого, 250 г м’якого сиру, 125 г йогурту, 1 велике яйце, сік половини апельсина, 3 ст. лож. цукру, 3 ст. лож. манки,  25 г горіхів чи цукатів (за бажанням).

Приготування:

Гарбуз нарізаємо на шматочки, поливаємо соком апельсина, посипаємо цедрою. Запікаємо при 200 ° C 40 хв. Далі даємо вистигнути та пюрируємо блендером.

Відокремити білки від жовтків. Збиваємо білок до м’яких піків, додаємо половину цукру і далі збиваємо до щільного стану.

Змішуємо акуратно збитий білок з гарбузовим пюре + 1,5 ст. лож. манки.⠀

М’який сир (творог) змішуємо з  жовтком, цукром, йогуртом, манкою, що залишилася, та збиваємо блендером.

Ми зробили дві суміші: одну гарбузову, другу – сирну.

Можна з’єднати обидві суміші разом, а можна викласти шарами в форму.

Паличкою можна зробити візерунок. Додаємо цукати / горішки за бажанням в кожен шар. Випікаємо при 180 ° C 40 хв. Смачного!

Рубрика: 
Район: 
Выпуск: 

Схожі статті