Зелена галявина на літній тарілці

Дивлячись на Ніну Михайлівну, можна сказати: весела, життєрадісна, бадьора, активна, жартівлива, сучасна, позитивна… Ніхто ніколи і не запідозрить, що цій невгамовній жінці вже 80+. 

З Ніною Михайлівною Медовою пропрацювали в редакції багато років. Її знамениту «Зелену галявину» куштували всі. Вона встигала зранку приготувати її і для дітей з онуком, і для нас. Тож запрошуємо Ніну Михайлівну до рубрики. Вона припасла для вас ще кілька смаколиків.  А я і більшість колег з редакції, підтвердять: «Це дуже смачно!»

Торт з кабачків «Зелена галявина»

Складові для тіста:

молоді кабачки  - 4 шт.; яйця - 4 шт.; борошно – 3-4 ст. лож.; сіль за смаком; трошки цукру за смаком; кріп-1-2 пучки; петрушка -1-2 пучки.

Соус:

майонез - 200 г; часник - 2-3 зубчики (за бажанням); чорний перець за смаком.

Приготування: 

1. Кабачки миємо, сушимо і натираємо на середню тертку, додаємо сіль за смаком. Тепер найголовніше! Дуже ретельно вичавлюємо весь сік із кабачків. Якщо сік залишиться, млинці будуть розвалюватися. 

2. Додаємо яйця, борошно. Тісто має бути як на оладки. Наливаємо на пательню трішки олії, добре розігріваємо і викладаємо кабачкове тісто. Зменшуємо вогонь до мінімуму і ложкою розправляємо млинець по всій пательні. Обжарюємо з двох сторін. Якщо рвуться, додайте ще муки. 

3. Майонез змішуємо з часником і чорним перцем.

4. Млинцям  даємо охолонути і збираємо наш торт: перемащуємо млинці соусом та пересипаємо кожний дрібно порізаною зеленню. Готовий торт ставимо в холодильник на годину.

Якщо ви на правильному харчуванні, замініть муку на кукурудзяний крохмаль, а майонез - на сметану, і млинці випікайте в духовці при 200 градусах. Вийде торт. Смачного!

****

Ця дуже ситна страва з кабачків готується неймовірно швидко і просто.

Але, попри це, вона здатна задовольнити запити навіть найвибагливіших гурманів.

Кабачкові кільця з м’ясом

Складові:

Кабачки (середні) - 3 шт.; м’ясний фарш - 400 г; сметана 2 ст. лож.; яйце 3 шт.; сіль; перець; борошно - 3 ст. лож.; молоко 30 мл.

Приготування:

1. Нарізати кабачки кільцями товщиною 1,5 - 2 см. Вирізати у кабачків серцевину. Якщо є бажання, використайте її для приготування фаршу, пропустивши разом з м’ясом в м’ясорубці. Тільки тоді фаршу менше знадобиться.

2. Фарш посолити, поперчити і перемішати.

3. Наповніть кожне колечко фаршем.

Робимо кляр:

1. Змішати яйце, молоко, сметану, спеції. Добре збити вінчиком.

2. Поступово додаємо борошно, слідкуємо, щоб не було грудочок.

4. Тим часом ставимо грітися пательню на середній вогонь.

5. Обмокнути кожне фаршироване кільце в клярі.

6. Оскільки всередині кабачків - сире м’ясо, необхідно готувати цю страву на середньому вогні і гарненько обсмажити з двох сторін.

Подаємо зі сметанним соусом (часник, зелень, сіль, перець) або з соусом із попереднього рецепта. Можна перемастити кільця соусом, а зверху виложити кільця томатів. Смачного!

 

За право називати холодник своєю стравою сперечаються  три народи -  Литва, Білорусь та Польща, тому залишимо просто - «холодник». В Литві, наприклад, рецептура супу  згадується в рукописах XIV століття, і з тих часів  склад інгредієнтів не сильно змінився.

Холодник

4 молоді буряки почистити і відварити в мінімальній кількості води. Головне - не переварити. Хай вони залишаться трохи хрусткими. Остудити разом із соком, отриманим в процесі варіння. На великій тертці потерти відварені бурячки та 4 свіжих середніх огірочки. Пучок  молодої зеленої цибулі та пучок кропу покришити. Все з’єднати. 

Заливка: розтерти сіль, 1 ст. лож. цукру, сік половини лимона, 1 ч. лож. гірчиці. З’єднати з літром кефіру і додати сік, в якому варився буряк (близько 0,5 склянки). Заливкою залити підготовлені овочі. Робіть заливку за своїм смаком! Можете зробити суп густим або більш рідким. Охолодіть. Смачного!

 

Рецепт від авторки. Перевірено та схвалено!

Поки ще сезон полуниці не закінчився, на десерт запропоную дуже смачний французький пиріг. Відмінний варіант легкого літнього смаколика з ароматними ягодами.

Клафуті з полуницею

Складові: полуниця - 400 г; молоко - 250 мл; вершки жирністю 30% - 50 г; цукор - 100 г; борошно – 80-100 г; яйця – 3 шт.; ванільний цукор - 10 г; цукрова пудра (для прикрашування) - 1 ч. ложка. 

Приготування:

1. Змішайте цукор з яйцями, ванільним цукром і вершками.

2. Всипте борошно і перемішайте до однорідної маси. Додавайте поступово молоко, поки не вийде рідке тісто.

3. На дно форми покладіть ягоди. Вилийте на ягоди тісто. Поставте пиріг в розігріту до 200°С духовку на 25-30 хвилин.

Коли ви дістанете пиріг, він осяде. Подавайте пиріг теплим, посипавши цукровою пудрою. Він смакує і в холодному вигляді.

Клафуті схожий на дуже густий заварний крем. Правильна консистенція - щільна біля краю і м’яка, кремова в середині.

Рубрика: 
Район: 
Выпуск: 

Схожі статті