Хто не готував сардельку, той не одесит

Коли я смажила биточки з  чорноморської сардельки, щоб взяти на море на перекус, мої родичі, які приїхали попляжитися з Подільська, підозріло запитували: «Що це? Це їдять?» Сміючись, я відповідала: «У нас це їдять!» А вже через кілька годин, сидячи на пляжному килимку, гості уплітали сардельку і промовляли: «Ніколи б не могли подумати, що це так смачно».  З настанням сезону чорноморської берегової сардельки майже з кожного віконця одеських кухонь пахне смаженою рибкою. Тільки жителям чорноморського узбережжя зрозуміла радість від появи на ринках цієї рибки. Вона буквально пахне літом та морем  і якийсь час буде на наших столах.

Сьогодні ділиться секретами одеської кухні справжній одесит Валерій Іванович Даниленко. Для нього не проблема замінити дружину на кухні. Чи то в квартирі, чи то на дачі, на виїзному пікніку - Валерій Іванович завжди - шеф-кухар. Готує в гарному настрої та з одеським гумором. А ще він дуже гостинна людина. Якщо Валерій Іванович біля плити, то гості вже на порозі. І страви в нього завжди вдалі та просочені позитивом і гумором. І ось - один із варіантів знаменитих одеських биточків з сардельки.

 

З цим рецептом треба трішки погратися. В ньому сарделька без хребців. Биточки виходять ніжні та тануть у роті. Але якщо вам ліньки, то можна лишити сардельку з хребцями.

Сарделька по-одеському

Складові: сарделька чорноморська - 1 кг; яйця - 2 шт.; борошно - 2-3 ст. лож.; картопляний крохмаль - 1 ст. лож.; майонез - 1 ст. лож.; кріп свіжий – 1 пуч.; сіль; перець.

Приготування:

1. Сардельку промиваємо та відділяємо від хребців.

2. Додаємо яйця, борошно, крохмаль, майонез, дрібно нарізаний кріп, сіль, перець. Все ретельно змішуємо.

3. Відправляємо до холодильника на 20-30 хв.

4. Викладаємо ложкою на пательню. Смажимо на олії до золотистої скоринки на середньому вогні. Смачного!

 

Солону тюльку може собі дозволити кожен. Однак не кожному припаде до смаку магазинна риба. Цей рецепт ідеальний, коли у вас зовсім мало часу або дуже хочеться солоної рибки. Отже:

Сарделька малосольна

Складові: сарделька чорноморська - 1 кг; сіль - 2 ст. лож.; цукор - 1 ст. лож.

Приготування:

1. Неочищену промиту сардельку пересипаємо сіллю та цукром. Залишаємо маринуватися.

2. Рівно через 2 години (не більше і не менше) промиваємо під проточною водою. Потім очищаємо та подаємо на стіл. Смачного!

 

Форшмак – це фірмова єврейська страва, без якої уявити собі одеську кухню просто неможливо! Її можна вважати єврейським кулінарним винаходом. Таки так!

Форшмак

Складові: малосольне філе оселедця - 300 г; яблука (не дуже солодкі) - 1-2 шт.; яйця відварені вкруту - 2 шт.; волоські горіхи - 100 г; білий хліб - 100 г; молоко - 50 мл; вершкове масло - 90 г; солодка цибуля – 1 шт.; подрібнена зелень (кріп, петрушка); сіль; цукор; оцет.

Приготування:

1. Філе оселедця уважно перевіряємо на відсутність кісток та подрібнюємо у блендері або м’ясорубці.

2. Хліб замочуємо в молоці і віджимаємо. Яйця і цибулю дрібно ріжемо. Яблука очищуємо від шкірки та серцевини, ядра горіхів -  від перетинок та шкаралупи.  

3. Підготовлені продукти з’єднуємо, збиваємо в блендері (або перепускаємо через м’ясорубку)  разом з рибою, додаємо вершкове масло, ретельно перемішуємо, додаємо сіль, цукор, оцет за смаком. Охолоджуємо.

Викладаємо у вигляді невеличких циліндриків, обваляних в подрібненій зелені.

Подаємо з хлібом або грінками. Смачного!

 

Рецепт від автора. Перевірено та схвалено!

Цей рецепт піддивилася у відомого  одеського фудблогера «Fuchsia». Мені - сподобався, і вам - раджу спробувати. 

 

А-ля шийка

Складові: цибуля 3-4 шт.; яйця - 8 шт.; молоко - 400 мл; манка - 6 ст. лож., борошно - 6 ст. лож., вершкове масло - 100 г, куряча печінка - 4 шт., куряче філе -100 г. 

Приготування:

1. Цибулю ріжемо дрібно. Смажимо 3/4  частини цибулі, а 1/4 залишаємо сирою. Окремо підсмажимо дрібно порізану печінку та філе. 

2. Змішуємо цибулю смажену і не смажену, шматочки печінки і філе.

3. Варимо манку. Додаємо в неї 100 г масла. Збиваємо манку і 4 яйця в блендері і додаємо до цибулі, печінки і філе. Решту  яєць (4) збиваємо з борошном і теж змішуємо з отриманою сумішшю. Солимо та перчимо за смаком.

4. Форму змащуємо вершковим маслом та викладаємо суміш. Випікати будемо при температурі 160 градусів 40-45 хвилин. Смачного!

Рубрика: 
Район: 
Выпуск: 

Схожі статті