Огірки мариновані, ікра заморська… кабачкова!

Липень. За вікном плюс 35. А в приміщенні - всі сорок п’ять. Запах часнику, запареного кропу, лаврового листка. На столі - гарячі банки, кришки... На підлозі – у великих посудинах замочені огірочки… Ви може подумали, що це консервний завод. Ні-і-і-і. Це - Марія Федорівна Талах хазяйнує у звичайній «хрущовці» на Черемушках. Вона з 2014-го проживає у дочки в Одесі як переселенка. Їй - 70, але не звикла вона сидіти склавши руки на Донеччині, та й в Одесі не сидить. Сама проворна і команди віддає чіткі й без заперечень до виконання. Рецепти закруток в неї перевірені, смачні, різноманітні. Сезон заготівлі огірочків на зиму гостинно надамо відкрити Марії Федорівні.

Це рецепт дуже смачних огірків. Вони пікантні, кисло-солоденькі, часничком пахнуть. 

Багато хто не любить процес стерилізації та намагається уникати таких рецептів, але цей того вартий! 

Огірки по-польському

Складові:

огірки (нарізати на 4 частини вздовж) - 4 кг; олія -1 гранована склянка; цукор – 1 гранована склянка; оцет 6% - 1 гранована склянка; сіль – 3 ст. лож.; чорний мелений перець – 2 ст. лож.; часник – 2 великі головки (дрібно нарізати); кріп – 2 пучки.

Приготування:

різані огірки змішати з іншими інгредієнтами і витримати 4 години (більше – не страшно). Вони поки що стоять, пускають сік. Періодично перемішуємо. Потім складаємо в півлітрові банки нарізані огірки, заливаємо соком, який пустили огірочки. 

Наповнюємо каструлю теплою водою. На дно каструлі підкладаємо серветку з тканини, ставимо банки та запалюємо вогонь. Води повинно бути банкам по плечики. Стерилізуємо 5-7 хвилин з моменту закипання води в каструлі.

Закупорюємо. Перевертаємо і накриваємо до повного охолодження. Смачного!

 

Заготівля огірків в томаті відноситься до простих способів приготування закусок на зиму. Страва буде доречною на буденному і святковому столі. Смак у страви огірків в томатному соку просто чудовий.

 Огірки в томатно-часниковій заливці

Складові:

огірки - 2,5 кг; помідори - 1 кг; часник - 3 головки; кріп - 1 пучок; цукор - 0,5 гранованої склянки; оцет 9% - 0,5 гранованої склянки; олія - 0,5 гранованої склянки; сіль - 1,5 ст. лож. 

Приготування:

помідори подрібнюємо в м’ясорубці або блендері, додаємо цукор, сіль, олію. Варимо після закипання 10 хв.

Додаємо огірки, нарізані кружальцями. Варимо ще 10 хв.

Додаємо подрібнений часник, нарізаний кріп і вливаємо оцет, кип’ятимо ще 5 хв.

Розкладаємо в стерилізовані банки, закупорюємо, перевертаємо та добре вкриваємо до повного охолодження. Смачного!

 

Хрусткі огірки, які виходять завжди вдалі. Рецепт такий простий, що назвали «по-дитячому». Дітям ще зарано цим займатися, але допомагати не забороняється. 

Огірки «по-дитячому»

Складові:

(для маринаду з розрахунку на 3-літрову банку):

сіль - 2 ст. лож.; цукор - 5 ст. лож.; лимонна кислота - 1,5 ч. лож.

Приготування:

дно кожної банки вистилаємо листом хрону, листям смородини (2 штуки), суцвіттям кропу, додаємо 2 зубчики часнику, чорний перець (2-3 горошини), лавровий лист.

Компактно і щільно закладаємо в банки огірки і заливаємо окропом. Залишаємо на 10 хв., після чого воду зливаємо. Повторно наливаємо окріп в банки і знову вичікуємо 10-15 хв.

Вистиглу воду після другої заливки використовуємо для приготування маринаду. Зливаємо її у каструлю. Додаємо сіль, цукор, лимонну кислоту. Коли маринад дійде до кипіння, знову заливаємо ним огірочки. Закупорюємо банки і вкриваємо для збереження тепла і повільного охолодження. Смачного!

 

Рецепт від автора. Перевірено та схвалено!

Кабачкова ікра - найдоступніша страва у сезон закупорювань на зиму. Приготувати кабачкову ікру нескладно, і вона гарантовано буде смачною. Це, мабуть, найвідоміша овочева ікра. Ну, крім заморської…

Ікра з кабачків

Складові:

кабачки – 6 кг; цибуля – 1,5 кг; томатна паста - 0,5 л; майонез жирний - 0,5 л; краснодарський соус - 0,5 л; цукор – 1 ст. лож.; сіль – 1 ст. лож. з гіркою

Приготування:

очищуємо кабачки від шкірки та натираємо на тертці. Цибулю дрібно нарізаємо та обжарюємо на олії. З’єднуємо та тушимо на маленькому вогні під закритою кришкою 3 години.

Потім додаємо всі інгредієнти, що залишилися, та тушимо ще 1,5 години на маленькому вогні з відкритою кришкою.

Розкласти в стерилізовані банки, закупорити, перевернути та добре вкрити до повного охолодження. Смачного!

Рубрика: 
Район: 
Выпуск: 

Схожі статті