Магія бабусиної книжки

Оленка завжди була слухняною та старанною дівчинкою. І все їй вдавалося добре: і навчання в школі, і прибирання в домі. Все на відмінно, сказала би вчителька. Єдине місце, де вона почувалася не відмінницею, була кухня. Там повелительками пирогів та киселів були бабуся, мама та старша сестра. Завжди поглядала Олена на бабусину книжку, яка з’являлася при чаклуванні над каструлями та пательнями. Час минав… 

Оленка вже Олена Євгенівна - начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб. Вдома – гарна дружина, матуся чарівних донечок, і на кухні вже не почувається трієчницею. У спадок від бабусі Олені дісталася та сама чарівна книжка з рецептами. І магія бабусиних нотаток діє. Виходячи на кухню, дістає маленьку книжечку з пожовтілими сторінками і перетворюється на повелительку пирогів та киселів. Знайомтеся з гостею нашої рубрики – Оленою Лісовець. Ґайда чаклувати!

Люблю ці пиріжки за те, що тісто виходить тонке і ніжне. Смачно і з капустою, і з горохом, м’ясом, грибами, але в нашій сім’ї найбільше люблять начинку з картоплі.

Пиріжки з картоплею на кефірі

Складові: 

Тісто: Борошно пшеничне (+50 г на розкатування) - 360 г. Яйце куряче - 1 шт. Кефір - 250 мл. Розпушувач тіста - 1 ч.л. Олія - ​​2 ст.л. Сіль (без гірки) - 1 ч.л.

Начинка: Пюре картопляне - 250 г. Цибуля ріпчаста - 1 шт., кріп, сіль, перець чорний.

Приготування: 

Кефір змішати з яйцем і сіллю. Додати олію, перемішати. Частинами додаємо борошно з розпушувачем. Замісити м’яке, трохи липке тісто. Руки при вимішуванні змастити олією. Загорнути в харчову плівку і залишити на 15 хвилин. Цибулю нарізати невеликими шматочками і підсмажити на олії до золотистого кольору. Кріп дрібно нарізати. До картопляного пюре додати кріп і цибулю, перемішати. Посолити і поперчити за смаком. Тісто розкатати в пласт товщиною 5 мм. Склянкою вирізати кола з тіста. На коло викладаємо начинку. Накриваємо другим колом з тіста. Защипуємо краї. Прокатуємо качалкою. Смажимо на олії на невеликому вогні по 2-3 хвилини з кожного боку.

В цю пору завжди готуємо закуску з баклажанів. Зберігається у холодильнику. А підходить до будь-якої страви.

Салат з баклажанів

Складові: 

Часник (1 головка). Оцет - 0,5 скл. Цукор - 0,5 скл. Вода (кип’ячена) - 0,5 скл. Перець болгарський - 3 шт. Морква - 3 шт. Цибуля ріпчаста - 3 шт. Баклажани - 4 кг. Олія (для смаження). Сіль за смаком.

Приготування:

Баклажани порізати товстими кружечками, посолити і залишити на годину, щоб стекла гіркота. Далі їх злегка підсмажити, не до повної готовності.

Заправка: цибулю нарізати півкільцями, моркву натерти на крупній тертці, болгарський перець нарізати смужками, цибулю півкільцями - трохи підсмажити. Додати пропущений через прес часник. Можна і петрушку. 

Викласти в каструлю прошарками: баклажани - заправка з овочів... 

Залити маринадом: змішати воду, цукор і оцет. 

Зберігати потрібно в холодильнику. Смачного!

Ніжні, м’ясні, ароматні оладки нікого не залишать байдужими. А головне - швидко і смачно!

М’ясні оладки

Складові: 

Свинина - 600 г. Яйце куряче - 3 шт. Майонез - 3 ст.л. Крохмаль - 3 ст.л. Перець чорний. Сіль. Часник - 3 зуб. Цибуля ріпчаста - 1 шт. 

Приготування:

Свинину (можна куряче філе чи індички) порізати тонкою соломкою. У м’ясо додати яйця, майонез, крохмаль, сіль, перець, дрібно нарізану цибулю, часник вичавити. Все добре перемішати і поставити в холодильник на 1-2 години. Смажити оладки на розігрітій пательні. Смачного!

Дуже смачно і просто. Прекрасна заміна торту з печінки. І зі своєю родзинкою.

Печінковий рулет

Складові:

Печінка яловича - 250 г. Яйце куряче - 1 шт. Цибуля ріпчаста - 1 шт. Молоко - 50 мл. Борошно пшеничне - 3 ст.л. Олія - 2 ст.л. Сіль.

Начинка: 

Сир голландський - 150 г. Часник - 1 зуб. Майонез - 3 ст.л. Кріп - 1 пуч. Петрушка - 1 пуч. Сіль.

Приготування:

Печінку нарізати на шматочки, промити і подрібнити разом з цибулею в блендері. Додати молоко, яйце, олію, борошно, сіль, перець. На розпеченій сковороді спекти млинці з двох сторін. Приготуємо начинку. Змішати тертий сир, майонез, зелень, часник. На млинці викладаємо начинку і звертаємо трубочкою. 

Можна зав’язати пір’їнками цибулі зеленої. Розрізаємо трубочки на частини навскоси.

Пропоную ще один варіант смачної начинки для печінкових рулетиків. Морква (середня) - 1 шт. Сир твердий - 50 г. Часник - 1-2 зуб. Моркву і сир потерти на тертці, часник пропустити через часникодавку. Змішати з майонезом. Смачного!

«Матусь, приготуй смакоту!», - так мої дівчата називають крученики з сиром. Подобаються за соковитість завдяки розплавленому сиру всередині.

Крученики з курячого філе

Складові: 

Філе куряче - 0,5 кг, сир – 100 г, сметана - 1-2 ст.л., сіль, перець чорний (мелений), коріандр (мелений), борошно пшеничне (для панірування), олія. 

Приготування: 

Куряче філе нарізаємо скибочками, як на відбивні. 

Кожен шматочок відбиваємо. 

Посипаємо трохи сіллю, перцем і спеціями. 

Сир нарізаємо невеликими брусочками. 

Відбите м’ясо змащуємо трішечки сметаною. 

На край викладаємо сир, загортаємо рулетиком. 

Обвалюємо в борошні, потім в яйці (можна в клярі), обсмажуємо на олії під кришкою. 

Подаємо з будь-яким гарніром. 

Смачного!

 

Рубрика: 
Район: 
Выпуск: 

Схожі статті